Συμβουλές για την Υγιή Οδοντική Περιποίηση:

1) Καθιερώστε το βούρτσισμα των δοντιών ως μια βασική διαδικασία στην καθημερινή σας ζωή. Η διατήρηση της οδοντικής υγιεινής είναι ζήτημα συνεχούς εξάσκησης και συνήθειας.

2) Αφιερώστε 2 έως 3 λεπτά στο βούρτσισμα, δύο φορές την ημέρα. Αυτή η διάρκεια είναι απαραίτητη για να επιτρέψει στα δόντια να απορροφήσουν τα ευεργετικά στοιχεία της οδοντόκρεμας.

3) Βουρτσίστε τα δόντια σας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η παραγωγή σάλιου μειώνεται, κάτι που μπορεί να εντείνει την ανάπτυξη τερηδόνας.

4) Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας ανά τακτά διαστήματα. Αν οι τρίχες αρχίσουν να ξεφεύγουν από το κέντρο, αντικαταστήστε την για να προλάβετε τυχόν βλάβες στα ούλα. Η ιδανική συχνότητα αλλαγής είναι κάθε 3 έως 4 μήνες.

5) Ενσωματώστε το οδοντικό νήμα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Το οδοντικό νήμα είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά τους διαστηματικούς χώρους ανάμεσα στα δόντια.

6) Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα για βελτιωμένη φροντίδα των ούλων.

7) Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, ακόμα και αν δεν νιώθετε πόνο. Η πρόληψη μπορεί να σας γλιτώσει από πιο επώδυνες καταστάσεις, καθώς ο οδοντίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει μικρά προβλήματα απλά και ανώδυνα προτού εξελιχθούν σε σοβαρά

8) Αποφύγετε να βρέχετε πολύ την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα πριν τη χρήση τους, καθώς ο κύριος στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί αφρός στο στόμα, αλλά να εφαρμοστεί η οδοντόκρεμα απευθείας στα δόντια, τα οποία θα απορροφήσουν τα συστατικά της. Επιπλέον, η οδοντόκρεμα λειτουργεί ως λιπαντικό, βοηθώντας τις τρίχες της οδοντόβουρτσας να μην γδέρνουν τα δόντια.

9) Αποφύγετε το κάθετο βούρτσισμα των εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών των δοντιών. Όπως όταν τρίβετε ένα ξύλο πρέπει να ακολουθείτε τη φορά των ινών του, έτσι και τα δόντια έχουν συγκεκριμένη φορά βουρτσίσματος, η οποία είναι από τα ούλα προς τα δόντια. Οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών είναι οι μόνες που μπορούν να καθαριστούν με κάθετη κίνηση.

10) Μην ασκείτε υπερβολική πίεση στην οδοντόβουρτσα κατά τη βούρτσιση των δοντιών και των ούλων, αλλά και μην τα χαϊδεύετε χωρίς καμία πίεση. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να καθαρίσετε το στόμα σας, αλλά υπάρχει κίνδυνος φθοράς των δοντιών. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά χάνετε χρόνο, καθώς δεν καθαρίζετε αποτελεσματικά. Η σωστή τεχνική απαιτεί μέτρια πίεση.

11) Μην σταματάτε το βούρτσισμα αν παρατηρήσετε μάτωμα στα ούλα. Συνεχίστε το βούρτσισμα στο σημείο που ματώνει, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ουλίτιδας. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να αντιμετωπίσετε την αιτία της ουλίτιδας. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

12) Μην ξεπλένετε δυναμικά το στόμα μετά το βούρτσισμα. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται εύκολα και τα δόντια δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ειδικά αν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν τον ύπνο. Το σωστό είναι να ξεπλένετε ελαφρά το στόμα μετά το βούρτσισμα, ώστε το φθόριο να παραμείνει στα δόντια για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα.