Νάρθηκας Βρυγμού

Οι σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης οδηγούν πολλούς ανθρώπους στο άγχος και στο σφύξιμο των δοντιών. Πολλές φορές αυτό το άγχος συσωρρεύεται στους μύες του κροταφογναθικού μας συστήματος ή αλλιώς στη γνάθο. Το αποτέλεσμα είναι η σύσπαση των μυών αυτών, οδηγώντας σε φθορά των δοντιών και της γνάθου. Οι δραστηριότητες, όπως λόγου χάριν το γυμναστήριο, το τρέξιμο, το padel κλπ. βοηθούν στη διοχέτευση του άγχους με τον περιορισμό του σφυξίματος των δοντιών. Αυτό το μη φυσιολογικό σφύξιμο ονομάζεται βρυγμός. Στους τρόπους αντιμετώπισης του βρυγμού συγκαταλέγονται ο νάρθηκας, η φυσικοθέραπεία και η ψυχοθεραπεία.

Ο νάρθηκας βρυγμού για τον ύπνο είναι το σκληρό συνήθως ναρθηκάκι που χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τα δόντια και τη γνάθο από τις παρά φύσιν δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια από τους μύες της μάσησης. Αυτές οι περιττές και επικύνδυνες δυνάμεις πραγματοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον οργανισμό προκαλώντας σπασμούς στους μύες του κροταφογναθικού συστήματος και κυρίως στον μασητήρα μύ. Μοιραία μεταφέρονται αυτές οι δυνάμεις στα δόντια προκαλώντας ραγίσματα, σπασίματα και πόνο σε αυτά και στην άρθρωση της γνάθου.

Aθλητικός Νάρθηκας

Ανάλογα τις ανάγκες του παιδιού και του αθλητή, δημιουργείται νάρθηκας για να προστατεύσει τα δόντια και το κροταφογναθικό σύστημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και αθλημάτων σε περίπρωση ατυχήματος.

Λεύκανσης

Οι οδοντίατροι, μετά την κλινική εξέταση του στόματος του ασθενή, προχωρούν στη λήψη αποτυπωμάτων, τα οποία αποστέλλουν στον οδοντοτεχνίτη. Ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει τα μασελάκια λεύκανσης από μαλακό ακρυλικό υλικό. Σε ένα δεύτερο ραντεβού, εφόσον οι νάρθηκες είναι έτοιμοι, οι οδοντίατροι ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή τους στο στόμα.

Είναι σημαντικό τα μασελάκια λεύκανσης να εφαρμόζουν καλά στο όριο δοντιών-ούλων, για να αποφευχθεί επαφή του λευκαντικού υλικού με τα ούλα. Κατά την εφαρμογή του λευκαντικού υλικού, οι ασθενείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην υπάρχει υπερχείλιση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ούλων. Εάν το υλικό ξεχειλίζει, είναι πιθανό να προκληθεί αίσθημα καψίματος.

Μετά τον λεπτομερή έλεγχο της εφαρμογής, ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή το λευκαντικό υλικό και οδηγίες εφαρμογής. Οι ασθενείς φορούν τα μασελάκια λεύκανσης σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προκατασκευασμένα μασελάκια λεύκανσης που αγοράζονται από το εμπόριο δεν προσαρμόζονται ιδανικά σε κάθε ασθενή. Η έλλειψη προσαρμογής μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ούλων και πόνο. Επιπλέον, η αγορά τυχαίου λευκαντικού υλικού χωρίς τη συμβουλή του οδοντίατρου μπορεί να οδηγήσει σε μη ομοιόμορφη λεύκανση και δυσχρωμίες. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για την επιλογή κατάλληλου υλικού και την ασφαλή διαδικασία λεύκανσης.

Ορθοδοντικός Νάρθηκας

Οι διαφανείς νάρθηκες είναι μια εξελιγμένη μέθοδος για τη μετακίνηση δοντιών, χρησιμοποιώντας διαφανείς νάρθηκες από υποαλλεργικό θερμοπλαστικό υλικό. Κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή, προσφέροντας μια απαράμιλλη λύση για τη βελτίωση της στοματικής υγείας και την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Νάρθηκας Ολίσθησης

Η συσκευή που χρησιμοποιείται τοποθετείται στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, παρόμοια με τα μασελάκια της λεύκανσης και του βρυγμού. Έχει διπλό σκοπό: αφενός, να εξασφαλίζει τον ελεύθερο πέρασμα του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς, επιτρέποντας στον ασθενή να αναπνέει φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αφετέρου, να διατηρεί τη θέση της κάτω γνάθου σε συγκεκριμένη θέση ολίσθησης. Αυτό το σχήμα καθοδηγεί την γνάθο σε μια συγκεκριμένη θέση, έτσι ώστε με τον χρόνο ο ασθενής να “συνηθίζει” σε αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο, με την πάροδο του χρόνου, ο ασθενής βελτιώνει την αναπνοή του κατά τη διάρκεια της νύχτας και περιορίζονται τα συμπτώματα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του.