Θεραπεία Ουλίτιδας

Τι είναι ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;
Η ουλίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται από την εναπόθεση βακτηριδίων και πλάκας πάνω στα δόντια. Η έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής είναι συχνά η αιτία για την ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, ερυθρότητα και ευαισθησία των ούλων. Εφόσον διαγνωστεί, η αντιμετώπισή της πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο με ειδική συσκευή υπερήχου για να απομακρυνθεί η πέτρα και με σοδοβολή. Κατόπιν δίδεται στον ασθενή στοματικό διάλυμα πλούσιο σε χλωρεξιδίνη για πλήρη απομάκρυνση των βακτηρίων από τη στοματική κοιλότητα. Τέλος, εξηγούμε στον ασθενή τον πιο αποτελεσματικό τρόπο βουρτσίσματος για το κάθε περιστατικό, τη συχνότητα βουρτσίσματος και την οδοντόκρεμα που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της χρόνιας ουλίτιδας όταν δεν θεραπεύεται έγκαιρα ή δεν θεραπεύεται σωστά. Επηρεάζει τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, συμπεριλαμβανομένων των ούλων και του οστού. Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε κινητικότητα των δοντιών. Η θεραπεία της είναι πιο απαιτητική, χρειάζεται περισσότερα ραντεβού και γίνεται πιο βαθιά, καθώς τα αούλα έχουν χαλαρώσει περισσότερο από την πέτρα. Δίδονται οδηγίες και διάλυμα χλωρεξιδίνης κατά παρόμοιο τρόπο με την ουλίτιδακαι αν κρινεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο μπορεί να χρειαστεί και αντιβιωτική χορήγηση για κάποιες ημέρες αναλόγως τη βαρύτητα του περιστατικού.

Γιατί έχω ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα;

Οι βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:
1. Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα: Η εναπόθεση βακτηριδίων πάνω στα δόντια.
2. Πέτρα: Η σκληρή εναπόθεση που δημιουργείται από την συσσώρευση μικροβιακής πλάκας.
3.ΠαράγοντεςΚινδύνου:
-Κάπνισμα
-ΣακχαρώδηςΔιαβήτης
-Λοιπές συστημικές νόσοι που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι παραπάνω παράγοντες επιβαρύνουν το στοματικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην εξέλιξη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον οδοντίατρο είναι κρίσιμη για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

ΟδοντικόΤραύμα
Η συχνότητα του οδοντικού τραύματος αφορά στο 33% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας και 33% των ενηλίκων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η παγκόσμια εξάπλωση στη μόνιμη οδοντοφυΐα είναι 15.2%, ενώ στη νεογιλή είναι 22.7%. Συνολικά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο του πληθυσμού του πλανήτη έχει υποστεί κάποιο είδος οδοντικού τραυματισμού. Η έγκαιρη και σωστή διαχείριση των περιστατικών οδοντικού τραύματος είναι καθοριστικής σημασίας για την θετική έκβασή τους.
Από τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ToothSOS της IADT για φορητές συσκευές Android και iOS. Η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται τόσο στους ασθενείς, όσο και στους οδοντιάτρους. Ειδικότερα, στους ασθενείς παρέχει απλουστευμένες οδηγίες πρώτων βοηθειών. Σας προτρέπουμε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή ToothSOS, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση χιλιάδων δοντιών καθημερινά ανά τον κόσμο.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iadtapp.toothsos
https://apps.apple.com/us/app/toothsos/id1368359249