Εξαγωγή Δοντιού

Εξαγωγή Δοντιού

Όταν αιθανόμαστε ότι ένα δόντι ή δόντια πονάνε είναι καλό να λάβουμε μια σωστή διάγνωση, ώστε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα. Συνήθως ο πόνος είναι που οδηγεί να λάβουμε την απόφαση να πάμε στον οδοντίατρο.

Τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν πόνο είναι:

α) Ευαισθησία στο κρύο:
– Αιτία: Υφίζηση των ούλων, τερηδόνα κοντά στο νεύρο, μόλυνση μέσα στο νεύρο.
– Δυνητική Θεραπεία: Τοποθέτηση ειδικού gel από τον οδοντίατρο και καθαρισμός τερηδόνας.  Σε περίπτωση παράτετας ευαισθησίας, απονεύρωση και σφράγισμα.

β) Ευαισθησία στο ζεστό:
– Αιτία: Νέκρωση του πολφού και μόλυσνη του οστού και της ρίζας του δοντιού.
– Δυνητική Θεραπεία: Εξέταση από οδοντίατρο. Απονεύρωση.

γ) Πόνος κατά τη μάσηση:
– Αιτία: Φλεγμονή των ούλων ή του πολφού.
– Δυνητική Θεραπεία: Καθαρισμός στον οδοντίατρο ή απονεύρωση, ανάλογα με την αιτία.

Όπως παρατηρούμε η απονεύρωση είναι η θεραπεία επιλογής για τα παραπάνω είδη πόνου. Όμως όταν είναι πλέον πολύ αργά, και όσο και να θέλουμε να σώσουμε το δόντι, δεν είναι εφικτή η απονεύρωση και μοιραία οδηγούμαστε στη λύση της εξαγωγής του μολυσμένου και διαλυμένου δοντιού. Για αυτό το λόγο μια έγκαιρη σωστή διάγνωση τερηδόνας ή άμεση ανταπόκριση στα πρώτα σημάδια του πόνου, μπορούν να μας γλυτώσουν από την εξαγωγή, επιλέγοντας άλλες θεραπείες.

Χειρουργική Εξαγωγή Φρονιμίτη 

Προκειμένου να πραγματοποιήσει μια χειρουργική αφαίρεση του φρονιμίτη, ο γναθοπροσωπικός χειρουργός θα συλλέξει αρχικά εκτενείς ιατρικές και οδοντιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή και θα ερευνήσει για ενδεχόμενες αλλεργίες σε φαρμακευτικές ουσίες. Στη συνέχεια, θα σας προτείνει τη διενέργεια πανοραμικής ακτινογραφίας για την αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης των δοντιών σας. Θα εκτιμήσει επίσης τη θέση του δοντιού και ανάλογα με την κατεύθυνσή του, θα σας ενημερώσει για πιθανό κίνδυνο σύγκρουσης με τις ρίζες του διπλανού δοντιού. Συχνά, σε ένα εγκλεισμένο δόντι, μπορεί να ανακαλυφθεί και η παρουσία πλευρικής κύστης. Εάν υπάρχει περιστεφανίτιδα, ο γναθοχειρουργός μπορεί να συστήσει τη χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος ή ακόμα και τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Ο φρονιμίτης είναι το τελευταίο δόντι προς τα πίσω στην ακολουθία της μόνιμης οδοντοφυΐας, με δύο στην ανώτερη και δύο στην κατώτερη γνάθο. Αυτά τα δόντια συνήθως εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 18 ετών.

Σχετικά με την απόφαση για χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη, η διαδικασία και η πολυπλοκότητά της εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως:
– Τον βαθμό εγκλεισμού του δοντιού, δηλαδή πόσο βαθιά κάτω από τα ούλα και μέσα στο οστό βρίσκεται.
– Το μέγεθος και το σχήμα των ριζών του δοντιού.
– Τη γωνία ανάπτυξης του φρονιμίτη.
– Την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς.
– Την απόσταση των ριζών του δοντιού από τα νεύρα της γνάθου.

Όταν η εξωτερική στιβάδα (η μύλη) του φρονιμίτη έχει ανατείλει πλήρως, η αφαίρεσή του είναι απλή και ακολουθεί τις βασικές διαδικασίες εξαγωγής δοντιού. Σε περιπτώσεις όμως που το δόντι είναι εν μέρει ή πλήρως εγκλεισμένο μέσα στο κόκαλο της γνάθου, τότε επιλέγεται η χειρουργική μέθοδος εξαγωγής.

Πώς γίνεται η εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη;

Η διαδικασία αφαίρεσης του κρυμμένου τρίτου γομφίου αποτελεί μία περίπλοκη χειρουργική διαδικασία, η οποία απαιτεί την εμπειρία ενός ειδικευμένου στοματογναθοχειρουργού. Η εξαγωγή του φρονιμίτη πραγματοποιείται μέσω των εξής βημάτων:

Ο στοματογναθοχειρουργός, αναλύοντας τις ακτινογραφίες, σχεδιάζει την τακτική της επέμβασης ανάλογα με τη θέση του ενσωματωμένου δοντιού. Εφαρμόζεται τοπική ή, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, γενική αναισθησία. Γίνεται μία ακριβής τομή στα ούλα για την αποκάλυψη του οστού που κρύβει το δόντι. Αφαιρείται το οστικό κάλυμμα που περιβάλλει τον φρονιμίτη, αποκαλύπτοντας έτσι το δόντι. Μπορεί να χρειαστεί να κοπεί το δόντι σε μικρότερα μέρη για ευκολότερη απομάκρυνση των ριζών του. Αφού εξαχθεί ολόκληρο το δόντι μαζί με τις ρίζες του, τα ούλα επανατοποθετούνται και ράβονται. Στο τέλος, δίνονται στον ασθενή οδηγίες για την ομαλή επούλωση και την αποφυγή επιπλοκών μετά την επέμβαση.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για την εξαγωγή;

Αναφορικά με την καταλληλότερη ηλικία για την εξαγωγή, οι νέοι και οι έφηβοι έχουν την καλύτερη πρόγνωση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι ρίζες των δοντιών δεν έχουν ακόμη πλήρως διαμορφωθεί και το περιβάλλον κόκαλο είναι λιγότερο συμπαγές. Αντίθετα, στους ηλικιωμένους, ο χρόνος ανάρρωσης μετά την εξαγωγή είναι συνήθως μεγαλύτερος.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά τη χειρουργική εξαγωγή;

Μετά τη χειρουργική εξαγωγή ενός έγκλειστου δοντιού, είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες του ιατρού για την αποφυγή επιπλοκών και την ταχεία επούλωση. Ορισμένες βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

1. Φροντίδα της Πληγής: Αποφύγετε το βούρτσισμα στην περιοχή της εξαγωγής και χρησιμοποιείτε απαλές κινήσεις για το βούρτσισμα των υπόλοιπων δοντιών.

2. Διατροφή: Τρώτε μαλακά τρόφιμα και αποφεύγετε την κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων τροφών και ποτών.

3. Αποφυγή Καπνίσματος: Το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση και να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης.

4. Αποφυγή Έντονης Δραστηριότητας: Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στην περιοχή της εξαγωγής.

5. Χρήση Παυσίπονων: Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας σχετικά με τα παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου.

6. Παγοκύστη: Η εφαρμογή πάγου στην εξωτερική πλευρά του μαγουλιού μπορεί να μειώσει το πρήξιμο.

7. Αντιμετώπιση Αιμορραγίας: Εάν συμβεί αιμορραγία, τοποθετήστε καθαρό βαμβάκι ή γάζα στην πληγή και πιέστε απαλά για λίγα λεπτά.

Για την πρόληψη των επιπλοκών, είναι σημαντικό:

– Να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ιατρού σας.
– Να επιλέξετε έναν έμπειρο χειρουργό για την επέμβαση.
– Να ενημερώσετε τον ιατρό σας για οποιαδήποτε υπάρχουσα ιατρική κατάσταση ή φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να επηρεάσει την επέμβαση και την επούλωση.