Ενδοδοντική Xειρουργική Eπέμβαση – Ακρορριζεκτομή

Τί είναι η ακρορριζεκτομή;

Είναι η τοπική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στο ακρορρίζιο ή στην άκρη της ρίζας του δοντιού.

Σε ποιά περίπτωση χρειάζομαι ακρορριζεκτομή;

Όταν η απονεύρωση δεν μπορεί να σώσει το δόντι και η λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού, τη λύση έρχεται να δώσει η ακρορριζεκτομή. Η τελευταία απαιτείται όταν η μη χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία, δηλαδή η απλή απονεύρωση, δεν είναι αρκετή για να εξουδετερώσει την μόλυνση του οστού και της ρίζας, λόγω του μεγάλου μεγέθους και της σοβαρότητας της μόλυνσης.

Πώς διαφέρει η ακρορριζεκτομή από την ενδοδοντική θεραπεία;

Κατά την ακρορριζεκτομή, τα ούλα ανασηκώνονται, αποκαλύπτοντας τη φλεγμονή στη ρίζα και στο οστό. Αντίθετα, η ενδοδοντική θεραπεία επικεντρώνεται στον καθαρισμό και τη σφράγιση των ριζικών σωλήνων χωρίς να απαιτεί ανύψωση των ούλων. Η ακρορριζεκτομή επιτρέπει στον οδοντίατρο να εξετάσει τη ρίζα του δοντιού, αναζητώντας προβλήματα που μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί κατά την μη χειρουργική διαδικασία.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία της ακρορριζεκτομής;

Ο μολυσμένος ιστός, το πύον και ένα μικρό τμήμα 1-2 χιλιοστά της ρίζας αφαιρούνται. Στη συνέχεια, τοποθετείται ειδικό υλικό στην άκρη της ρίζας για την προστασία και PRGF την προώθηση της ανάπτυξης νέου υγιούς οστού.

Ποιό είναι το υλικό που χρησιμοποιείται κατά την ακρορριζεκτομή;

Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι το MTA (Mineral Trioxide Aggregate), το οποίο είναι βιοσυμβατό, αδρανές και χρησιμοποιείται επιτυχώς στην Οδοντιατρική για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ποιά είναι η διαδικασία ανάρρωσης μετά την ακρορριζεκτομή;

Μετά την τοποθέτηση του υλικού, τα ούλα ράβονται ελαφρώς για την επούλωση των ιστών. Συνιστάται κατανάλωση δροσερών και μαλακών τροφών για να επουώθεί γρηγορότερα και καλύτερα η περιοχή. Σε λίγους μήνες, υγιές οστό σχηματίζεται γύρω από την άκρη της ρίζας κάνοντας τη γνάθο δυνατή ξανά.