Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Κάτω από το εξωτερικό σμάλτο, το οποίο αποτελείται από αδαμαντίνη, και στο εσωτερικό της οδοντίνης υπάρχει μια κοιλότητα μαλακού ιστού που ονομάζεται οδοντικός πολφός, γνωστός και ως νεύρο. Ο οδοντικός πολφός περιλαμβάνει τα νεύρα του δοντιού, φλέβες, αρτηρίες και λεμφικά αγγεία, με σκοπό να διατηρεί τον πολφό ζωντανό και να παρέχει την κύρια πηγή ‘ζωής´ στο δόντι. Μετά την απονευρωση, ο περιοδοντικός ιστός δίνει ζωή στο δόντι.

Οι ριζικοί σωλήνες, που αποτελούν μικρά και λεπτά σωληνάκια, αποκαλούνται έτσι επειδή ξεκινούν να διακλαδώνονται από το πάνω μέρος του οδοντικού πολφού και φτάνουν έως την άκρη της ρίζας. Μέσα σε αυτά τα σωληνάκια περνούν τα μικροαγγεία και το νευράκι. Κάθε δόντι συνήθως έχει από έναν μέχρι συνήθως τέσσερις ριζικούς σωλήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν ανιχνευθεί πέντε ή ακόμα και έξι ριζικοί σωλήνες.

Γιατί πονάω;

Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας που μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, ράγισμα ή σπασιμο του δοντιού μπορεί να νεκρωθεί. Ο μολυσμένος ή νεκρός οδοντικός πολφός αυξάνει τη ροή του αίματος και την κυτταρική δραστηριότητα και έτσι το δόντι δεν μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του. Συνήθως αισθάνεστε πόνο στο δόντι κατά τη μάσηση, καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα ή ακόμα και χωρίς να υπάρχει κάποιο εμφανές ερέθισμα.

Γιατί χρειάζομαι απονεύρωση;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντιμετωπισει από μόνος του τις μολύνσεις στα δοντια και στη γνάθο. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, οι λοιμώξεις δεν μπορουν να επουλωθούν και.εξαπλώνονται, η οστική δομή γύρω από το δόντι καταστρέφεται και αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως η μόλυνση το δόντι κινδυνεύει. Σε περιπτώσεις όπου ο πόνος επιδεινώνεται, απαιτείται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Η μη θεραπευμένη λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για εξαγωγή του δοντιού.

Όσο περνάει ο χρόνος για ένα μολυσμένο δόντι με πόνο ή χωρίς, τόσο το σχέδιο θεραπείας απομακρύνεται από την απονεύρωση και τείνει προς την εξαγωγή.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση των γύρω δοντιών, επηρεάζοντας τη μάσηση και τον τρόπο κλεισίματος του στόματος. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, προκαλώντας πόνο στους μύες που συμβάλλουν στη μάσηση, καθώς και στην άρθρωση καθαυτή κατά τη διάρκεια της μάσησης ή ακόμα και όταν δεν γίνεται μάσηση. Όταν απομακρύνεται ένα δόντι από τη στοματική κοιλότητα, τα υπόλοιπα δόντια ´αναγκάζονται´ να λαμβάνουν περισσότερες δυνάμεις για να καλύψουν την απουσία των εξαχθέντων δοντιών. Μακροπρόθεσμα τα εναναπομείναντα δόντια ταλαιπωρούνται περισσότερο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν, να τερηδονιστούν ή να αρχίσουν να κουνιούνται γρηγορότερα, διότι έχουν την τάση να μετακινούνται προς τα γειτονικα δόντια, για να κλείσουν τα κενά.

Αν και η εξαγωγή είναι μια φθηνή λύση, το κενό που προκύπτει απαιτεί την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας, τα οποία έχουν υψηλότερο κόστος από την απονεύρωση. Συνεπώς, η διατήρηση των δικών σας δοντιών με θεραπεία είναι πάντα προτιμότερη. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό δόντι, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, διότι μια υγιής οδοντική ρίζα χωρίς κινητικότητα είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό εμφύτευμα.

Πώς γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται για την αφαίρεση του κατεστραμμένου ή νεκρού πολφού του ριζικού σωλήνα ενός δοντιού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καθαρισμό του πολφού και όλες τις ρίζες που είναι μολυσμένες με μικρόβια, ακολουθούμενο από τον κλεισμό των ριζικών σωλήνων. Ο ριζικός σωλήνας γεμίζεται με γουταπέρκα, ένα ελαστικό υλικό παρόμοιο με το καουτσούκ, προκειμένου να αποτραπεί η επανεμφάνιση μόλυνσης στο δόντι. Στη συνέχεια, το δόντι σφραγίζεται μόνιμα, ή αν λείπει μεγάλο μέρος του, τοποθετείται ένας άξονας υαλονημάτων ή ανθρακονημάτων, που μιμούνται την βιοελαστικότητα της οδοντίνης, δηλαδή της περιοχής στην οποία τοποθετείται ο άξονας. Ανάλογα την ποσότητα του υγιούς δοντιού που έμεινε μετά από τον καθαρισμό της τερηδόνας και την απονεύρωση, αποφασίζεται η σφράγιση του δοντιού με σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης ή με μια κεραμική στεφάνη για τη διατήρηση του δοντιού στο στόμα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αισθητική του δοντιού.

Η ενδοδοντική θεραπεία εκτελείται σε οδοντίατρο με τη χρήση μικροσκοπίου. Εάν ο οδοντίατρος κρίνει ότι η δυσκολία του δοντιού απαιτεί ενδοδοντιστή τότε παραπέμπει και συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, ανάλογα με τη δυσκολία και την έκταση της φλεγμονής. Η ενδοδοντική θεραπεία θεωρείται ανώδυνη, καθώς χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία για να ηρεμήσει η περιοχή.

Θεραπείες ζωντανού πολφού

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων και η European Society of Endodontology παρουσιάζουν με απλουστευμένο τρόπο τις δυνατότητες της σύγχρονης Ενδοδοντολογίας για τη διατήρηση τη διατήρηση της ζωτικότητας του πολφού με τις θεραπείες ζωντανού πολφού. Ευελπιστούμε αυτό το βίντεο να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στην επικοινωνία με τους ασθενείς μας.

Τι συμβαίνει μετά την ενδοδοντική θεραπεία;

Η φλεγμονή των ιστών μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσανεξία κατά το κλείσιμο του στόματος ή μικρό πόνο για μερικές μέρες, το οποίο μπορεί να ελαφρυνθεί με απλά παυσίπονα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την επούλωση των ιστών, ιδίως σε περιπτώσεις μεγάλων βλαβών στο οστό, μέσω επαναληπτικών εξετάσεων. Τα απλά παυσίπονα που μπορείτε να αποκτήσετε χωρίς ιατρική συνταγή συνήθως είναι αρκετά για να σας παρέχουν ανακούφιση.

Να θυμάστε πάντα ότι, εάν παρουσιάζατε πόνο στα δόντια πριν από τη θεραπεία, ενδέχεται να απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να επουλωθούν και να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Πότε πρέπει να σφραγίσω το δόντι μου;
Κατά την πρώτη περίοδο μετά τη θεραπεία, παρακαλείστε να αποφεύγετε το δάγκωμα και το φαγητό με τα δόντια που υποβλήθηκαν στη θεραπεία, μέχρι να ολοκληρωθεί η σφράγιση του δοντιού.
Μόλις ολοκληρωθεί η απονεύρωση, τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δόντι συνεχίζει να λαμβάνει θρεπτικά στοιχεία από τους γειτονικούς ιστούς, αλλά είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί μόνιμα. Η επιλογή του τύπου αποκατάστασης εξαρτάται από την τοποθεσία και την κατάσταση του δοντιού. Είναι εξίσου σημαντικό η μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς το δόντι εκτίθεται σε κίνδυνο σπασίματος ή μόλυνσης.

Ποια είναι η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του δοντιού μου μετά από την απονεύρωση;

Όταν η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πραγματοποιείται με τον σωστό επιστημονικό τρόπο, το θεραπευμένο δόντι μπορεί να διατηρηθεί για όλη τη ζωή σας. Ωστόσο, απαιτείται σωστή φροντίδα,όπως και στα υπόλοιπα δόντια σας. Αυτή περιλαμβάνει τον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών, τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για καθαρισμό και έλεγχο.

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο έλεγχος μπορεί να προλάβει προβλήματα πριν εξελιχθούν. Για παράδειγμα, μια μικρή τερηδόνα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με ένα απλό σφράγισμα, ενώ μια μεγαλύτερη τερηδόνα που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσοχή, ή ακόμη και να εξελιχθεί σε ανάγκη εξαγωγής, ειδικά αν έχει εξαπλωθεί βαθιά κάτω από τα ούλα.

Αντιβιοτικά στην Ενδοδοντολογία και οι κίνδυνοι που κρύβει η κατάχρησή τους

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων σε συνεργασία με τη European Society of Endodontology μεταγλώττισε και κοινοποιεί το παρακάτω βίντεο. Σε αυτό παρουσιάζονται οι ενδείξεις χορήγησης αντιβιοτικών στην Ενδοδοντολογία και οι κίνδυνοι που κρύβει η κατάχρησή τους. Ευελπιστούμε αυτό το βίντεο να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στην επικοινωνία με τους ασθενείς μας.